dimecres, 16 de desembre del 2009

5. TANCAMENT CURS I AVALUACIÓ

Avaluació del blog com a eina de treball individual en relació a l’assignatura


En aquesta assignatura “Interculturalitat i Educació” tots els participants de l’aula hem creat un blog personal. Aquests "blogs" com a instruments de comunicació, han estat pàgines webs que han reflectit pensaments, idees, vivències o coneixements de tot nosaltres, vers l’assignatura que hem treballat. Ara bé, penso que el més important, és que aquests blogs ens han servit com a eina per a compartir el coneixement personal i de la xarxa. Partint d’ aquesta descripció genèrica, podem dir, que els blogs creats han estat molt interessants per definir les diferents tasques i situacions que se’ns han plantejat des de l’assignatura, amb uns objectius com el de potenciar la cerca d’informació relacionada amb temes “d’Interculturalitat i Educació”, exposar un tema treballat a l’aula, destacar la rellevància d’un tema, etc. El blog ens ha permés treballar la capacitat de cerca d’informació a la xarxa (PAC 3), la capacitat d’anàlisi de la informació que s’incorpora en un blog (PAC 1 i PAC 4), la capacitat per a generar noves idees o construir coneixement mitjançant noves aportacions (PAC 1,debat i PAC 4), la capacitat d’organització i interrelació en les dinàmiques del treball en equip (sobretot en la PAC 2 de les Webquest) i la capacitat crítica davant de les aportacions dels altres i autocrítica (en la PAC 3, anàlisis de diferents recursos de la web).

Com a estudiants d’aquesta assignatura, penso que, amb el blog hem aconseguit donar rellevància al tema de la Interculturalitat i Educació, pel fet de treballar-lo fora de l’aula. Ens ha ajudat a introduir-nos en una nova estructura de comunicació més oberta i coherent amb les tendències de la societat de la informació i la comunicació. Hem pogut aportar referències de consulta fàcil des del nostre mateix blog, per a treballar el tema que volem exposar. Se’ns ha donat protagonisme com a estudiants. Amb el blog hem aconseguir afavorir una major responsabilitat sobre l'aprenentatge i hem incrementat el nivell de personalització.

L’utilització del blog en la nostra assignatura s’ha centrat en l’administració de continguts i activitats. El blog de cadascú de nosaltres com estudiants ha esdevingut un repositori de continguts i activitats que ha anat creixent a mesura que es desenvolupava el curs. Aquest blogs, ens han ofert un element de valor afegit fora del marc de l’aula. A més a més de les competències, citades anteriorment, el blog ens ha permés treballar: la capacitat d’anàlisi i síntesis, la capacitat per a estructurar la informació de l’assignatura, l’adquisició dels coneixements de l’assignatura, la capacitat per a desenvolupar estratègies d’organització del temps, la capacitat per a prendre decisions personals i en grup sobre els continguts i el seguiment del blog, la capacitat per a comunicar-se i exposar idees en un àmbit de coneixement determinat i la preocupació per la qualitat de les aportacions.

Avaluació de l’assignatura: Reflexió personal del curs i les PAC realitzades

En la PAC 1, varem realitzar una lectura de material proposat i articles que ens va conduir a un debat molt interessant amb l’objectiu d’assentar les bases sobre la noció de cultura i la definició d’interculturalitat i que han estat presents en totes les altres tasques proposades en l’assignatura. En la PAC 2, amb la creació d’una webquest hem après i descobert , com és en el meu cas, com fer una proposa de recerca referent a continguts “d’Interculturalitat i Educació” on la utilització de mètodes de col•laboració entre iguals comporta l’augment de la motivació dels alumnes, la millora de la seva autoestima i la potenciació de les seves relacions i vinculacions socials. A més de tot això, tindrem assegurada una millora del seu rendiment escolar –increment dels coneixements i les habilitats dels alumnes– i una millora de la convivència. De les PAC realitzades, la PAC 3, penso que és una de les que més m’ha ajudat a reflexionar sobre la gran utilitat de les TIC a l’hora d’abordar plenament l'objectiu de l'educació intercultural. Una de les majors virtuts de les TICs és que poden apropar als nostres alumnes en el coneixement dels altres, dins de l'univers d'informació que ofereix Internet. Donar a conèixer i mostrar, és la nostra tasca com a docents. L'objectiu de l'educació Intercultural és justament ensenyar en l'àmbit que es troba la diversitat. La formació de la cultura de "l'altra": la seva música, religió, menjars, vestits, celebracions, història, filosofia, rituals, perfums, es a dir la seva definició de cultura. A més a més, hem vist com l’'utilització de webquest, videojocs, i diferents projectes educatius que s’ofereixen a la gran xarxa d’Internet ens ajudaran per a què els nostres alumnes puguin aprendre i desenvolupar-se mitjançant les interaccions amb les activitats i amb casos del dia a dia; afavoriran les relacions amb els seus iguals, utilitzaran materials estratègies i activitats que serveixin per a tots els nostres alumnes; fer més protagonistes als nostres alumnes en el procés d'ensenyament- aprenentatge; fent que provoqui una part més activa en l'avaluació, considerant l'avaluació i l'aprenentatge com un procés unificat, amb la finalitat d'afavorir el desenvolupament de les habilitats del pensament i la seva aplicació al currículum i a la vida real dels nostres alumnes.
Valoro molt positivament el fet d’haver tingut un BLOG d’aula comú, a partir del qual hem pogut accedir de manera molt fàcil a tots els blogs dels companys de l’assignatura. La riquesa de tot el que hem aprés passa per compartir-ho, i d’aquesta manera això ha estat molt fàcil.
Gràcies a tots els companys per les vostres aportacions!




diumenge, 6 de desembre del 2009

4. AVALUACIÓ DE RECURSOS

En aquests últims anys veiem com a professionals de l’educació la necessitat d’incorporar al currículum i a les pràctiques escolar continguts i activitats destinades al desenvolupament de valors, actituds i coneixements de respecte, comprensió i acceptació de l’altre, o dit d’altre manera, d’altres cultures i ètnies en una perspectiva democràtica. Aquest plantejament és el que hem de prendre des de l’educació intercultural. El fenomen de la immigració es pot ser la dada més visible i problemàtic en aquest moments. Això indubtablement, és la causa de l’aparició de conflictes o situacions de discriminació provocades per la proliferació d’actituds racistes i xenòfobes en la nostra població. Per altra banda, els medis i tecnologies de la comunicació, al menys en els països avançats, són elements consubstancials en la configuració i disseminació de valors i patrons culturals de la població en general, i del joves i nens en particular.
Tal i com hem pogut comprovar a la PAC 2 i la PAC 3 la presencia dels medis i tecnologies digitals és un fet imparable en tots els àmbits de la nostra vida social (economia, treball, oci, serveis, administració, etc.) i estan modificant substantivament no només les tasques i activitats que realitzem amb ells, sinó també la nostra percepció de la realitat. La webquest del nostre grup: “Un diario de aquí y de allá” dirigida a l’alumnat de tercer i quart d’ESO amb l’objectiu de què l’alumnat aprengui a definir les claus per aconseguir una convivència harmònica dins la societat del coneixement que impera als postres dies. Així mateix la webquest pretén donar les pautes per a reflexionar sobre la importància dels valors per arribar a sr ciutadans lliures i responsables i poder exercir el dret de la democràcia.


 
En la valoració de les webquest, com a eina que pot incidir en habilitats de caràcter intercultural, cal reflexionar els objectius educatius que inspiren i que han guiat el procés de disseny i desenvolupament de les mateixes.
- Incorporar l’educació intercultural al desenvolupament curricular en l’Educació Secundària des de una perspectiva multidisciplinar, així com facilitar els processos d’innovació educativa de la pràctica docent.

- Fomentar tant en el professorat com en l’alumnat el desenvolupament d’actituds i valors democràtics.
- Generar i estimular un procés d’aprenentatge recolzat en els principis constructivistes, el treball col•laboratiu entre alumnes i el pensament crític sobre la realitat social i cultural del món on vivim.
- Oferir un material en línea que proporcioni un entorn d’aprenentatge atractiu en el seu disseny gràfic, de fàcil ús, interactiu, i que demandi la búsqueda, anàlisi i reflexió sobre la informació.
Aquest objectius es veuen molt ben reflectits en altres webquest que han creat altres companys de la assignatura i que val la pena mencionar, com son per exemple:
Carme Boscà i grup: “Com un ou a una castanya”:
Eva Casserres i grup: “Un sol món moltes cultures”
Nando Roig i grup: “La vida es el arte del encuentro”: va dirigida als alumnes d’ESO que es troben immersos en un context multicultural en tots els àmbits de interacció social en que es desenvolupen i mitjançant aquestes activitats fer-los més conscients de la multiculturalitat del seu entorn.

Davant d’aquests fenòmens que ens envolten l’escola no ha de deixar de fer-se eco de les profundes transformacions culturals, tecnològiques i socials a les que ens estem referint. La combinació per una part, de projectes educatius basats en el desenvolupament dels principis del interculturalisme, i per l’altra, la utilització de les tecnologies i medis de comunicació en les pràctiques docents de l’aula poden ser una oportunitat per el desenvolupament d’aprenentatges en l’alumnat dels dos àmbits de coneixement. La combinació de projectes curriculars per l’educació intercultural i el desenvolupament d’una educació dels medis de comunicació significarà assumit una metodologia d’ensenyança orientada cap a la formació dels joves com a subjectes que siguin capaços d’utilitzar de forma intel•ligent el conjunt de medis i tecnologies digitals i que aprenguin a reconstruir de forma crítica els missatges informacions i representacions que sobre la diversitat cultural i els diferents fets que en el nostre país són transmesos per els medis de comunicació amb relació a la problemàtica de la emigració, religió o conflictes polítics dels diferents grups ètnics.


En el procés de posada en pràctica d’aquest tipus de projectes i recursos com els que presenta el portal avaluat en la PAC 3 que suposen una innovació i nou repte per el professorat, els materials curriculars o didàctics juguen un paper rellevant. Sense materials adequats i derivats d’un projecte curricular, el professorat tindrà dificultats per la implementació en l’aula de processos d’ensenyança relacionats amb l’educació intercultural. Per aquesta raó. Es necessari, assumir el disseny o creació i selecció de materials en línea, així com la seva catalogació per facilitar el desenvolupament d’activitats d’educació intercultural recolzades en el ús dels ordinadors.

"Avaluació de recursos per treballar la interculturalitat en línia."

Nom del Recurs: Portal: Educ.ar (El portal educativo del Estado argentino: Educación y TIC "Educación intercultural: trabajando la diversidad con las TIC". 

Web:


La web "Educ.ar": http://www.educ.ar/educar/index.html  a nivell general, presenta recursos educatius, notícies i debats al voltant de diferents àrees currículars, sempre prenen com a referència les TIC. S'intenta generar un espai de discusió sobre la influència de la tecnologia en l'educació i en general una major sistematització sobre temes relacionats amb les TIC.

El recurs analitzat, es troba indexat en aquesta web DINTRE DE L'ESPAI DEBAT i porta el títol "Educación y TIC: Educación intercultural: trabajando la diversidad con las TIC". Dintre de l'espai debat hi ha diferents categories. L'enllaç el troben dintre de la categoria inclusió-digital. La presentació que es fa del debat queda clarament emmarcada per l'educació intercultural i es presenten diferents maneres de treballar la interculturalitat, multiculturalitat i diversitat amb les TIC des de l'escola.

Avaluació psicopedagògica del recurs analitzat, a nivell concret (en relació amb la interculturalitat) com a nivell més general (potencial educatiu):

L'avaluació feta d'aquest recurs per treballar la interculturalitat en línia fa reflexionar al voltant de l'incorporació de les TIC en l'educació intercultural i a l'hora es relaciona amb els diferents recursos pedagògics que hem treballat al llarg de la PAC1 (videojocs) i PAC 2 (webquest) d'aquesta assignatura d' Interculturalitat i Educació. L'avaluació psicopedagògica d'aquest portal ens fa reflexionar sobre raons que fan d'un videojoc i una webquest una eina educativa vàlida dins la Educació Intercultural. Com a psicopedagogs, algunes de les raons a les que es poden arribar a partir de la reflexió feta a partir del portal avaluat i que fan dels videojocs i de les webquest una molt bona eina educativa per l'educació intercultural són les següents: - Són una font de motivació i estimulen la curiositat, motor de per l'aprenentatge. - Afavoreixen l'afany de conquesta i superació. - Generen confiança en un mateix. - Afavoreixen la perseverança a través dels estímuls i la superació de reptes. - Faciliten l'adquisició d'habilitats viso- espacials. - Desenvolupen la capacitat per la presa de decisions i solució de problemes. - Simulen realitat de forma segura, realista i complexa, permetent l'aprenentatge contextualitzat. - Permeten expressar sentiments i emocions. - Conviden a compartir, cooperar i treballar en equip.-Permeten canviar de rol, treballant l'empatia.- Estimulen les habilitats i estratègies necessàries per a assolir la competència digital. Podríem anomenar d'altres característiques, però aquestes deixen palès que els videojocs i les webquest en un àmbit educatiu poden transmetre valors i estereotips, comunicar nous coneixements i desenvolupar noves habilitats. Mitjançant la capacitat de simulació, els alumnes poden viure situacions en primera persona, i les seves decisions faran que evolucionin les històries i aconsegueixin els diferents objectius que proposen els jocs superant reptes i desafiaments constants.


Els criteris a tenir en compte abans d'introduir un videojoc o una webquest en les nostres aules hauríen de ser: - Els coneixements previs i el nivell maduratiu dels alumnes. - Un coneixement exhaustiu de la naturalesa i estructura diferencial del videojoc o de la webquest. - Els gustos generalitzats dels alumnes. - En els videojocs una mecànica i en les webquest unes instruccions ni massa complexa ni massa simple. - Una programació i uns indicadors d'avaluació detallats. - La intencionalitat educativa del videojoc o de la webquest.
En la utilització d'aquest recursos cal citar les paraules de Gimeno en l'article de Eduardo Terrén: "quan més dens i intens sigui l'intercanvi amb els altres, més rica serà la subjectivitat individual i el sí mateix", i conseqüentment més propers estarem de forjar ciutadans dotats d'una àmplia competència per el desenvolupament de la interculturalitat.


Per acabar aquest informe faig referència dintre de les lectures recomenades de l'assignatura a F. Javier García Castaño i altres, en el seu article "La educación multicultural y el concepto de cultura" on se'ns recorda que la educació multicultural de la que parlem ara no és un programa per grups minoritaris, sinó per tots els grups. La educació multicultural ha de ser aquella que es desenvolupa en la societat com un procés de producció i crítica cultural caracteritzada per: Contemplar una diversitat en els continguts culturals transmesos/ Assegurar una diversitat dels mètodes de transmissió, sempre ajustats als diferents tipus d'alumnes per facilitar l'accés d'aquests al coneixement, fomentar els majors nivells de consciencia possibles per part dels alumnes sobre la diversitat cultural/ Preparar als estudiants amb els recursos cognitius necessaris per: conèixer la diversitat i les diferències culturals existents en els seus entorns, percebre i analitzar les desigualtats socials, desigualtats en la distribució de poder i els recursos de la societat, criticar i construir propostes de transformació i prendre posició crítica i activa en l'acció social.
"Reconciliar al mundo es demasiado ambicioso, pero al menos se puede formar a los niños, para ser respetuosos hacia las diferencias, que son lo único que nos permite aprender. Si todos fuéramos iguales, no podríamos ofrecernos nada unos a otros. Yehudi Menuhin."